tort urodzinowy podwójnie czekoladowy…

1105966_580

…w tym roku za bardzo nie miałam czasu wiec na urodziny  zrobiłam taki prosty tort z kremem z białą i gorzką czekoladą. Tort wyszedł bardzo dobry nie za słodki, a biszkopt to jak zwykle „biszkopt rzucany” z niezawodnego przepisu. Biszkopt jak i bazę do kremu najlepiej zrobić dzień przed składaniem tortu…

 

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
750 ml mleka (3 szklanki)
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
1 szklanka cukru
kostka 200g miękkiego masła
1 gorzka czekolada
1 biała czekolada

 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone …

do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i wsypujemy pół szklanki cukru. Do rondelka wsypujemy obie mąki, dodajemy żółtka i wlewamy pozostałe mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia
Masło ucieramy z pozostałym cukrem na puch. Następnie dodajemy partiami budyń dokładnie mieszając. Krem dzielimy na dwie części.
2/3 każdej czekolady osobno roztapiamy. I gdy chwilę przestygnie dodajemy do kremu. Resztę czekolad drobno siekamy.

Biszkopt przekrawamy na 3 części. Dowolnie nasączamy i przekładamy kremem, każdą warstwę kremu posypujemy posiekaną czekoladą.

 

 

17 myśli nt. „tort urodzinowy podwójnie czekoladowy…

  1. ~Kasia

    Cudny!
    Szybki, czy nie, najważniejsze, że mocno zjadliwy…
    Kto powiedział, że trzeba dwa tygodnie ślęczeć w kuchni, zanim powstanie dobre ciasto?
    ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>