przepyszne śledzie z imbirem…

1104165_580

…przepis na te przepyszne śledziki znalazłam u Ani na blogu „Pyszne jedzonko„. Są na prawdę rewelacyjne pachnące pomarańczą i imbirem. Do tej pory moje ulubione to były  „śledzie z rodzynkami” jeśli je robiliście i Wam smakowały to i te z pewnością posmakują…

 

 

1 kg śledzi matiasów
3 cebule obrane i drobno posiekane
6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
2 łyżki pasty pomidorowej
0,5 szkl przecieru pomidorowego
olej do smażenia,
pełna garść rodzynek
10 suszonych śliwek
2 łyżki miodu
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy

 

Śledzie pokroić na kawałki; takie na jeden kęs.

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem mielonego pieprzu. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i rodzynki. Dusić mieszając ok. 5 min. Następnie dodać przecier i koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy oraz imbir. Mieszać i dusić na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (ma powstać dosyć gęsty sos). Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, miód i doprawić solą. Całość wymieszać i odstawić , by smaki się przegryzły.

Gdy sos nieco przestygnie dodać kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.

13 myśli nt. „przepyszne śledzie z imbirem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>