serowe oponki…

1100109_580

…mięciutkie, puszyste oponki; ale tego samego dnia. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco twardsze, dlatego warto zrobić z połowy porcji tym bardziej , że robi się je błyskawicznie.  Ja tak zrobiłam i wyszło mi 18 oponek wykrawanych „setką”…

 

 

300g twarogu
2 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka +2 łyżki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka esencji waniliowej
cukier puder do posypania
olej do smażenia

 

Twaróg rozcieramy z cukrem i z jajkami.  Dodajemy esencję oraz szklankę mąki wymieszaną z sodą. Wyrabiamy ciasto i  razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę wsypać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i luźne, ale nie klejące się do rąk.

Ciasto rozwałkowujemy na 8-10 mm i wykrawamy „setką” oponki robiąc małym kieliszkiem w środku dziurkę. Oponki smażymy z obu stron w rozgrzanym oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.

 

DSCF5602 (500x375)

11 myśli nt. „serowe oponki…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>