grzyby po kaszubsku…

DSCF4688n

…za te grzyby zabierałam się już ze 3 lata; zawsze przypominał mi się przepis już po czasie. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno; nadadzą się również do zapiekanek…

 

 

1 durszlak ugotowanych grzybów
1/2 kg cebuli
2-3 ząbki czosnku
3/4 szkl oleju

zalewa:
3/4 szklanki wody
2 łyżki ostrej papryki (można zmniejszyć ilość papryki)
1 łyżeczka chili (można pominąć)
5 łyżek cukru
6 łyżek octu 10%
5 łyżek pasty pomidorowej

 

Grzyby oczyścić, pokroić na większe kawałki, wypłukać. Włożyć do garnka, zalać wodą, nieco posolić zagotować. Gotować ok 5-10 minut i odcedzić.

Do rondla wlać trochę oleju i podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka; pod koniec dodając posiekany czosnek. Wlać resztę oleju i dodać grzybki. Zmniejszyć ogień.

W tym czasie zrobić zalewę. Do rondla wlać wodę i dodać pozostałe składniki zalewy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Do grzybów dodać gotującą się zalewę. Wymieszać chwilkę podgotować i natychmiast przekładać do słoików. Mocno zakręcić. Słoiki położyć na desce do góry nogami. Jeśli ktoś chce może dla pewności pasteryzować około 20 minut, ale nie jest to konieczne.

Obrazek1a (500x333)Źródło: Kuchnia Aleex

16 myśli nt. „grzyby po kaszubsku…

  1. ~Bożena

    Jak długo mogą stać w słoiku? Skoro jest cebula to chyba nie zbyt długo słyszałam . Dodałam jeszcze soli bo smak był mdły ale wyszły pyszne.

    Odpowiedz
  2. ~Ewa

    Jeśli tylko mam grzyby w wystarczającej ilości, zawsze robię tę sałatkę z grzybów (bo pod taką nazwą u nas w domu występuje). Jest super przede wszystkim jako dodatek do wędlinki ale także na ciepło jako sos do makaronu a nawet jako dodatek do domowej pizzy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>