sernik wiedeński II…

DSCF4618wz…kolejny przepis na sernik wiedeński, a do wypróbowania mam jeszcze kilka.  Sernik delikatny bardzo troszeczkę opadł, ale to nie szkodzi…

 

 

1 kg sera
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru
10 jajek
1 duży budyń śmietankowy
rodzynki
2 łyżeczki esencji waniliowej

 

Piekarnik nagrzać do 230st. Białka ubić na sztywną pianę. Ser zmielić 2 razy.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ucierając dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać esencję waniliową i rodzynki obtoczone wcześniej w mące. Do masy serowej dodać pianę i delikatnie już łyżką wszystko wymieszać.

Całą masę przełożyć do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i tak piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170st i piec sernik około godziny.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek pozostawić sernik na 10 minut. Następnie uchylić i pozostawić sernik do przestygnięcia na kolejne 10 minut. Posypać cukrem pudrem bądź polukrować lukrem…

13 myśli nt. „sernik wiedeński II…

  1. ~piegusek

    właśnie mi uświadomiłaś, że dawno już sernika nie piekłam! też mam kilka do wypróbowania:) Twój wygląda idealnie:) serniki lubię opadać bynajmniej moje:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>