lody jeżynowe z lawendą…

1076628_580

…pyszne domowe lody jeżynowe z dodatkiem lawendy. Lawendę do lodów można dodać zarówno świeżą jak i suszoną; lawenda suszona jest bardziej intensywniejsza i najlepiej jest spróbować i dodać tyle ile nam będzie pasowało.

 

 

ok 0,5 kg świeżych jeżyn
150 ml cukru
250 ml mleka
2 jajka
200 ml śmietanki
ok łyżeczki suszonej lawendy

 

Jeżyny zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i lawendą. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Jajka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy mleko i zagotowujemy, cały czas mieszając. Jak krem nieco zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Do ostudzonego kremu dodajemy śmietankę i mieszamy. Dodajemy również sos jeżynowy i ponownie mieszamy.

Przekładamy lody do pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Co godzinę mieszamy lody balonową trzepaczką, aby się równo zmroziły.

 

Źródło: „Co do jedzenia

 

10 myśli nt. „lody jeżynowe z lawendą…

Odpowiedz na „~AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>