ciasto poduszkowiec…

1072935_580

…poduszkowiec to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, robiłam je już wielokrotnie i Wam też polecam. Przepis na dużą blachę 25x36cm…

.

ciasto:
5 jajek
220 g mąki
180 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
4 łyżeczki kakao
125 ml wody
pół tabliczki gorzkiej czekolady

masa serowa:
500 g mielonego sera
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g cukru

.

Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę, roztopioną czekoladę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy krótko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem.

Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka)

Obrazek2 (230x500)

15 myśli nt. „ciasto poduszkowiec…

  1. ~OLI

    Mi też się ser zapadł, mama mi powiedziała że jak do sera się doda 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia to się nie zapadnie, niestety po fakcie jak ciasto było w piekarniku.

    Odpowiedz
    1. izaa Autor wpisu

      mnie też czasem zapadają i to wszystkie, zależy od gęstości sera bo wiadomo ser serowi nie równy a i od gęstości ciasta.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>