pierogi z jagodami z ciastem pierogowym na smietanie…

DSCF3094nap…pierogi w sezonie jagodowym obowiązkowe tak jak i jagodzianki. Zawsze robię pierogi ze sprawdzonego przepisu, tym razem skorzystałam z przepisu podpatrzonego u Małgosi. Przepis jest nieco inny bo z dodatkiem kwaśnej śmietany…

 

 

2 jajka
50 ml wody
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
2 szklanki pszennej mąki + do podsypania
1 łyżeczka soli
jagody

 

Mąkę przesiewamy na stół; dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie kleić się do rąk. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.
Jagody w miseczce mieszamy z cukrem.

Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na grubość 2-3mm. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki, na środek nakładamy jagody i dokładnie zlepiamy brzegi; wrzucamy do gotującej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty.

W rondelku topimy masło dodajemy trochę bułki tartej i polewamy gotowe pierogi na talerzu…

 

11 myśli nt. „pierogi z jagodami z ciastem pierogowym na smietanie…

Odpowiedz na „~PatiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>