schab w piwnym sosie…

DSCF2955 (700x525)

…przepis podpatrzony na blogu „R`N`G Kitchen„  co nie co zmieniłam. Schab można przed duszeniem pokroić od razu w plastry. Ja starłam warzywa na tarce i takie wrzuciłam do sosu bo tak lubimy ale jeśli ktoś chce mieć gładki sos to można pokroić grubo i potem je całkowicie wyjąć

 

1 kg schabu
sól
grubo mielony czarny pieprz
pół litra jasnego piwa
1 marchewka
1 pietruszka
pół selera korzeniowego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki mąki pszennej

 

Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażany. Do rondla wlewamy piwo, i wkładamy mięso. Dodajemy warzywa, przecier pomidorowy i cukier; dusimy ok godziny na małym ogniu.

Miękkie mięso wyjmujemy z rondla. Mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy.  W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso kroimy w plastry, wkładamy do sosu i zagotowujemy.

11 myśli nt. „schab w piwnym sosie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>