kinder tort…

1059647_580

…i kolejny tort w tym roku tym razem urodzinowy dla  córki. Dekoracja się bardzo podobała a i tort z kremem budyniowym smakował świetnie. Chciałam mieć wyższy tort i piekłam w tortownicy o średnicy 18cm i przekroiłam na 4 blaty, ale można spokojnie upiec w tortownicy 22cm.

 

 

biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanka mleka
1 kostka masła
pół mlecznej czekolady

 

biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170oC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

krem: Żółtka z mlekiem miksujemy, dodajemy cukier, mąkę i wszystko mieszamy. Gotujemy gęsty budyń. Po ostygnięciu ucieramy z kostką masła. Krem dzielimy na dwie części i do drugiej dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę.

Biszkopt przekrawamy na 3-4 części. Każdy blat dowolnie nasączamy przekładamy kremem i dekorujemy

 

DSCF1980 (500x375)

21 myśli nt. „kinder tort…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>