budyń jaglany na mleku kokosowym…

1056942_580

…bardzo smaczny budyń z kaszy jaglanej. Przepis podpatrzony na blogu Kasi „Lejdi Of the House” Nieco zmieniłam nie dodałam banana no i nie miałam jogurtu więc zamiast niego dałam śmietanę 36%.

 

 

100g kaszy jaglanej
400ml puszka mleka kokosowego
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
180ml śmietany 36%

 

Kaszę wsypujemy na sitko; płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem aby usunąć gorycz.

Do garnka przelewamy mleko kokosowe, dodajemy wiórki, cukier i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu często mieszając do czasu, aż kasza wchłonie mleko będzie to około 20-25 minut.

Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodajemy śmietanę. Następnie należy zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z czym lubimy, u mnie był to sos jeżynowy…

13 myśli nt. „budyń jaglany na mleku kokosowym…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>