Sultan Köftesi – tureckie klopsiki Sułtana…

1053866_580

…to są zdecydowanie moje smaki. Köfte z tego przepisu polecam jak najbardziej, są błyskawiczne do zrobienia a jakże smaczne…

 

250 g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
3 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki bazylii
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej kuchennej
2 łyżki semoliny
1 łyżka pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego
3 łyżki siekanej natki pietruszki
chili
olej do smażenia

 

Mięso, które kupujemy już zmielone, lub które przygotujemy samu przy użyciu maszynki do mięsa, jest zmielone zdecydowanie za grubo, jak na potrzeby tej potrawy. Musimy przerobić je na spójną, kleistą pastę.

Więc mięso mielone wkładamy wraz z wszystkimi dodatkami w blenderze. Włączamy urządzenie i miksujemy całość do uzyskania jednolitej pasty. Mięso możemy odstawić, by smaki się wymieszały do lodówki, lecz nie jest to konieczne.

Następnie, mokrymi dłońmi, formujemy z masy dowolne kształty: tradycyjne kiełbaski, kulki lub placuszki jak kto woli.

Köfte smażymy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoto – smażą się naprawdę bardzo szybko.

Źródło: ” Seasonal Cook In Turkey” , „Passionfruit

12 myśli nt. „Sultan Köftesi – tureckie klopsiki Sułtana…

    1. izaa Autor wpisu

      dla spulchnienia, i faktycznie sa mięciutkie. Ja zmniejszyłam ilość i moim zdaniem tyle zupełnie wystarczy; w oryginale była cała łyżeczka

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>