kostka wiśniowa z kokosową bezą…

DSCF1227bbnx…porządnie nasączone ciasto biszkoptowe, nie za słodki krem i słodka kokosowa beza takie właśnie ciasto wymyśliłam i upiekłam na imieniny wujka. Ciasto polecam. Używałam wiśni mrożonych, ale można użyć dowolnych owoców jakie tylko chcemy…

 

 

ciasto biszkoptowe:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
ok 0,5 kg wiśni
1 duży budyń śmietankowy taki na 3/4 mleka
1 łyżka mąki pszennej
4-5 łyżek cukru
1 kostka masła
0,5 litra wody

beza kokosowa:
20 dkg. wiórek kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru

 

ciasto: białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na blachę 25x36cm wyłożona papierem do pieczenia  Piec ok. 30-35 min w 170st

krem wiśniowy: Wiśnie (bez pestek) zalewamy wodą (zostawiamy trochę do rozrobienia proszku budyniowego), dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie wyjmujemy owoce. Budyń i mąkę wsypujemy do kubka zalewamy pozostałą wodą i mieszamy. Na wiśniowym „kompocie” gotujemy kisiel. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po łyżce zimnego kisielu. Na koniec dodajemy wiśnie (ja zblendowałam na pure)

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 160 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasne

Biszkopt nasączyć, nie jest to konieczne ale ja lubię taki wilgotny i najczęściej nasączam tak: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny i alkoholem. Następnie wyłożyć krem i przykryć bezą; wstawić do lodówki najlepiej na noc.

13 myśli nt. „kostka wiśniowa z kokosową bezą…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>