tort polski z kremem jajeczno-maślanym…

DSCF9984zbaaa

…tort wydaje się pracochłonny, ale pracę spokojnie możemy rozłożyć sobie na dwa dni. Biszkopty upiec dzień wcześniej; ja tak zawsze robię, a drugiego dnia zrobić krem i przełożyć. Tort polecam bo na prawdę jest wart tego czasu; oczywiście jak lubicie takie torty jakie dawniej robiono…

.

.

biszkopt jasny:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:
4 jajka
3/4 szkl cukru
0,5 szkl mąki pszennej
1/4 szkl maki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao

krem jasny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki wódki

krem ciemny:
1 kostka miękkiego masła (200g)
3 żółtka
½ szkl cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki wody
3 łyżki wódki

dodatkowo:
dowolny dżem

nasączenie:
do ciemnego biszkoptu mocny napar z herbaty z wódką do jasnego wódką z sokiem cytrynowym w dowolnych proporcjach

.

biszkopt jasny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

biszkopt ciemny: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut (do suchego patyczka)

kremy: żółtka ubijamy z cukrem pudrem do białości. Oddzielnie ubijamy miękkie masło, aż będzie białe i puszyste. Do ubitego masła dodajemy partiami ubite żółtka z cukrem pudrem i całość miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wódkę i mieszamy.
krem ciemny przygotowujemy podobnie z tym że w małym rondlu mieszany kakao z wodą na papkę, i w kąpieli wodnej mieszamy do uzyskania gładkiej masy po czy przestudzone kakao dodajemy do kremu

blaty biszkoptowe nasączamy przekładamy dżemem i kremami. Tort odstawiamy do lodówki. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej żeby „przeszedł” smakami 

DSCF0155z (450x600)

5 myśli nt. „tort polski z kremem jajeczno-maślanym…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>