galaretki z kurczaka z kształcie jajek…

1046951_580

od kilku lat zabierałam się za zrobienie takich drobiowych jajeczek, w tym roku wreszcie zrobiłam.
trochę zrobienie ich zabiera, ale efekt jet bardzo fajny. Litr w zupełności wystarczy, 1/3 nawet wylałam ale lepiej mieć więcej..

Radosnych i smacznych Świąt Wielkanocnych….

.

10 wydmuszek z jajek
2 udka z kurczaka
włoszczyzna
8 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
warzywa do dekoracji u mnie : groszek, marchewka
2 jajka ugotowane na twardo
1,5-2 l wody
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie

.

Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy
i zostawiamy do wysuszenia.

Mięso wkładamy do garnka,zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny
i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wywar przecedzamy na sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.

Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku

Źródło: „Życie zaczyna się w kuchni

7 myśli nt. „galaretki z kurczaka z kształcie jajek…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>