ciasto czekoladowe…

1043790_580

…zwykłe, szybkie do zrobienia i całkiem smaczne ciasto czekoladowe. Ciasto to można z powodzeniem upiec w „babkowej” formie; ja piekłam z połowy porcji w jednej keksówce

 

 

3 szklanki mąki
1,5 szklanki drobnego cukru
1 szklanka czekolady w proszku / tartej czekolady
3-4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka oleju
2 szklanki wrzącej wody

polewa:
200 ml śmietanki 30%
200 g czekolady mlecznej lub z orzechami

 

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i sól – dokładnie wszytko ze sobą mieszamy. Dodajemy jajka, olej. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy wrzącą wodę. Miksujemy wszystko do uzyskania gładkiej masy.
Formę smarujemy masłem, posypujemy manną i Wlewamy ciasto. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka ok 45-50 min w 160-170 st. Upieczoną babeczkę wyciągamy z formy i czekamy, aż trochę wystygnie.

Polewa: śmietankę podgrzewamy na małym ogniu; czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dolewamy śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Polewą oblewamy ciasto

 

Źródło: „Kolorowe papilotki”

11 myśli nt. „ciasto czekoladowe…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>