acma- tureckie bułki…

1039609_580…a dziś polecam tureckie bułki Acma kształtem przypominające bajgle; posypane moją ulubioną czarnuszką. Przepyszne z  wędliną, serkiem, pomidorem, ogórkiem czy też z dżemem.
Ja piekłam bułki z mlekiem i olejem w równych częściach, ale w niektórych przepisach był to stosunek 3/4 mleka + 1/4 oleju lub 1/2 mleka + 1/4 oleju + 1/4 wody. Piekłam z połowy porcji i wyszło mi 7 bułek…

.

200 ml oleju
200 ml letniego mleka
4 łyżki cukru
40g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 jajko
600g mąki typ 550

Dodatkowo potrzebne są:
żółtko do posmarowania bułek
czarnuszka
1/4 stopionego masła

.

Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek; wkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 min do wyrośnięcia.

Obrazek4 (600x299) (550x274) (2)

Wyjmujemy ciasto na stół dzielimy na kulki ja podzieliłam na 7 części. Ręką rozciągamy na prostokąt. Smarujemy roztopionym masłem; zwijamy i skręcamy. Z każdego wałeczka formujemy bułkę.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170st przez około 20 minut.

DSCF0253zm

17 myśli nt. „acma- tureckie bułki…

  1. ~Amber

    Pięknie Ci się upiekły!
    Piekliśmy kiedyś zbiorowo tureckie simity, które są porównywane z bajglami. Acma z tego co widzę są podobne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>