kurczak Yassa z Senegalu…

DSCF9326z…to są zdecydowanie moje smaki, a tak przyrządzony kurczak jest wart wypróbowania. Cały obiad był na afrykańską modłę, ponieważ  kurczaka podałam z ryżem przyrządzonym po nigeryjsku jollof rice. Przepis zaczerpnęłam od Iwony z bloga „Dorodne pomidory„…

 

1 kurczak
4 cebule
1 główka czosnku
2 papryki
sok z 2 limonek
2-3 łyżki musztardy Dijon
2 suszone ostre papryczki
trochę papryki w proszku
pieprz, sól
tymianek
olej
2 kostki rosołowe w oryginale ale równie dobrze można zastąpić bulionem

 

Dzień wcześniej wymieszać w misce, w której zmieści się kurczak, składniki marynaty czyli: 2-3 łyżki musztardy, sok z limonki, 2-3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, rozgniecione, suche pokruszone papryczki, drobno pokrojone cebule,  tymianek , 2 kostki rosołowe. Kurczaka umyć, pokroić; włożyć do miski posmarować marynatą. Miskę owinąć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

Rano wyjąć kurczaka z marynaty i obsmażyć na patelni.

W garnku na oleju udusić pokrojoną cebulę, po ok. 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. Jak wszystko będzie miękkie, dodać pozostałą marynatę + 2 łyżki musztardy oraz 2-3 ząbki czosnku i sok z limonki. Do sosu włożyć podsmażonego kurczaka, zalać szklanką bulionu lub wody i dusić 40 minut.

20 myśli nt. „kurczak Yassa z Senegalu…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>