jagodzianki 2016…

934504_580

…co roku staram się piec jagodzianki z innego przepisu. W tym roku skorzystałam z przepisu z bloga „Niebo na talerzu„. W trakcie wyrabiania ciasta dodałam odrobinę więcej mąki bo wydawało mi się zbyt luźne. Z podanych składników wyszło mi 21 średnich bułeczek.

 

2,5  szkl mąki pszennej
2 jajka
1/2 szkl cukru
150 ml ciepłego mleka
4 dag drożdży
100 g roztopionego masła

nadzienie: 1,5 szkl jagód
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

lukier: 3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka śmietany
kilka kropel soku z cytryny

 

mąkę wsypujemy do miski; robimy dołek. Wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Jednak ciasto ma być dość luźne nie twarde. Przykrywamy ściereczką zostawiamy na ok 1-1,5 żeby ciasto nam urosło.

Wyjąć ciasto na oprószony mąką stół. Rozgnieść tak aby ciasto miało ok 1,5 cm grubości. Wykrawać szklaną kółka, nałożyć jagody, zlepić bułeczki i układać na blasze. Przykryć ściereczką na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170st. Przed włożeniem do piekarnika można bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20-30 min

Do garnka wlać śmietanę i sok cytrynowy; postawić na gaz. Dodać cukier puder i mieszać, aż powstanie gładki lukier. Ciepłe lecz nie gorące bułeczki polukrować.

15 myśli nt. „jagodzianki 2016…

  1. ~Misz-maszbydomi

    To już wiem co będę piec gdy dostanę jagody, pierogi obowiązkowo ale na jagodzianki tez się skuszę. Miłej niedzieli :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. izaa Autor wpisu

      ja też zamroziłam, właśnie na pierogi; podobnie jak i Ty nie mogę się wyrobić ze wszystkim co bym chciała ; )

      Odpowiedz
  2. ~Asa_6niebo

    Też piekę jagodzianki z różnych przepisów, tylko takie „przytulone z twarogiem” są rokrocznie obowiązkowe, naszym zdaniem najlepsze…w tym roku zaś rodzinka życzy sobie jagodzianek z kruszonką; kiedy patrze na Twoje, tak cudnie lukrowane aż mi ślinka cieknie, może zdążę jeszcze i takie upiec

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>