pleśniak z rabarbarem…

DSCF4388nn…rabarbar trzeba wykorzystać więc po „odwróconym cieście” upiekłam pleśniaka trochę w innej wersji bo z kakaowym ciastem na wierzchu. Przepis na blaszkę 23x25cm…

 

2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 kostki masła
3/4 szkl cukru
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500g rabarbaru

 

Z mąki, masła, żółtek, 5 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało.

W tym czasie umyty i osuszony rabarbar pokroić na kawałki. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć rabarbar, zetrzeć mniejszą jasną część ciasta.

Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią kakaową część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

 

Instasize(12) (395x400)

 

15 myśli nt. „pleśniak z rabarbarem…

  1. ~kukuleczki

    Zakochałam się już w tym zdjęciu!!
    piękny blog, wspaniałe przepisy.
    Na pewno wykorzystam ten przepis, tym bardziej że mam rabarbar :)
    Buziaki
    zuzia

    Odpowiedz
  2. ~qualietta

    No i mamy kolejną fantastyczną odsłonę klasycznego pleśniaka!
    Biorę w ciemno ten przepis! Po Twoim pleśniaku z truskawkami, którą na stałe wpisałam w repertuar swoich wypieków , wiem, że wersja z rabarbarem będzie równie pyszna.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>