sernik Izaura…

907509_580

…chyba większość z Was zna ten sernik. Ja całe wieki nie jadłam tego ciasta. Podczas pieczenia przemieszałam sobie trochę łyżką wszystko w piekarniku, żeby powstały esy floresy. Serniczek bardzo smaczny. Polecam wszystkim. Przepis na dużą blachę 25x36cm

 

ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
200g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Masa serowa
1kg sera białego z wiaderka
4 jajka
1 szklanka + 2 łyżki cukru
pół kostki masła
budyń śmietankowy
2 łyżki cukru waniliowego

 

Ciasto: do garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier, kakao dodajemy 5-6 łyżek wody i gotujemy wszystko ok 5 minut. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka; mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na koniec dodając pianę z białek. Wylewamy ciasto na blachę.

Masa serowa: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo masło
miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy budyń i partiami ser. Na końcu stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z serem.

Do formy z ciastem wykładamy masę serową. Pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C. Po upieczeniu polewamy polewą czekoladową.

 

Źródło: „Wielkie żarcie

16 myśli nt. „sernik Izaura…

Odpowiedz na „~naszlakusmakuAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>