młoda kapusta ze skwarkami…

DSCF4122 (525x700)

…młodą kapustę robię co roku na różne sposoby Na samym maśle z pomidorami, ale taka smakuje mi chyba najbardziej. Jeśli chcemy możemy też zagęścić odrobiną mąki

 

1 główka kapusty
pęczek koperku
boczek lub słonina
sól
cebula
pieprz
ocet

 

Kapustę myjemy; przekrawamy na pół i szatkujemy grubiej, cieniej tak jak lubimy. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i octem.

Boczek tudzież słoninę kroimy w kostkę. Wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy wytopi się tłuszcz i skwarki będą lekko brązowe dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przesmażyć do zezłocenia. całość przelać do kapusty. Na koniec dodać koperek.

7 myśli nt. „młoda kapusta ze skwarkami…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>