tort kokosowo-truskawkowy…

…taki tort robiłam w zeszłym roku, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. W tym roku też był robiony tydzień po tygodniu i zdjęcia też robione na szybko. Polecam bo jest lekki, delikatny po prostu pyszny!!! Przepis taki kombinowany z kilku biszkopt to biszkopt genueński – który bardzo polecam,  krem z tarty truskawkowej z dodatkiem wiórek i truskawek. I to nasączenie z mlekiem pierwszy raz takie zrobiłam ale nie ostatni, ciasto tak nasączone jest takie jakby aksamitne..

DSCF7090 (544x725) (2)

 

biszkopt:
4 jajka
100 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła

krem kokosowy:
250g serka mascarpone
500 ml słodkiej śmietany 30%
50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
wiórki  kokosowe ok szklanki
truskawki

nasączenie:
100 ml mleka
100 ml mleka kokosowego
100 ml malibu

 

Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie.
Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.

Schłodzoną śmietanę należy ubić. Do mascarpone dodać  i cukier dobrze wymieszać mikserem,
następnie dodać wiórki kokosowe. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy i smarujemy kremem. Wkładamy najlepiej na noc do lodówki.

DSCF7150 (525x700)

 

31 myśli nt. „tort kokosowo-truskawkowy…

  1. ~Iwa

    Smakowicie wygląda ten torcik ;))) Powiedz mi tylko,czy truskawki przekrajałaś i kładłaś na każdy placek pod masę? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź

    Odpowiedz
    1. izaa Autor wpisu

      tak przekrawałam każdą truskawkę tak mniej więcej na 3 części żeby potem lepiej było kroić tort, A układałam na masie ;)

      Odpowiedz
  2. ~erkatka

    Podoba mi się to mleczne nasączenie. Koniecznie muszę je wypróbować, gdy upiekę jakiś biszkopt. Myślisz, że bez malibu też by było dobre? Nie mogę dodawać alkoholu ze względu na dzieci (choć opcja, że sama zjem całe takie ciasto, nie dzieląc się z dziećmi bardzo mnie kusi;)).

    Odpowiedz
  3. ~Monika

    Tort wygląda obłędnie po prostu :-) A czy jakiś inny krem do tego biszkoptu mogłabyś polecić:-) ja nie przepadam za wiórkami kokosowymi:-)

    Odpowiedz
      1. izaa Autor wpisu

        ja piekłam w tortownicy o średnicy 22cm wtedy spokojnie na 3 części da sie przekroić. Pozdrawiam

        p.s jak zrobisz daj znać czy smakował ;)

        Odpowiedz
    1. ~Monika

      Izuniu tort rewelacja:-) biszkopt mięciutki, krem lekki i puszysty no po prostu” niebo w gębie”:-) tylko robiłam bez malibu ze względu na dzieciaki:-) i dałam mniej wiórek:-) bajka :-)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>