tort z lekkim kremem budyniowym…

 

DSCF3237 (525x700).jpg

 …i kolejny urodzinowy tort tym razem mój. Przepis na krem z „Wielkiego Żarcia” Polecam ten prosty, szybki i smaczny krem do tortu. Nasączenie zawsze robię do smaku czasem więcej czasem mniej alkoholu, aczkolwiek lubię mocno nasączone ciasta i w sumie nasączenia jako całości miałam prawie 2 szklanki…

 

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:

3 szkl mleka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 duży budyń śmietankowy
250 g masła

nasączenie w sumie ma być około półtorej szklanki a proporcje dostosowujemy do smaku:

sok z cytryny
wódka
cukier
woda

 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 – 170ºC około 30 – 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60cm upuszczamy je na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone…

1 szklankę mleka odlewamy rozrabiamy w niej budyń z mąką. Resztę mleka należy zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszaną mąkę z budyniem i szybko mieszać, aż zgęstnieje.
Kiedy budyń jest już letni to dodajemy po trochu masło i długo miksujemy aż krem będzie dokładnie wymieszany i lekki. Do kremu można do smaku dodać np sok z cytryny to już jak kto lubi.

Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączamy, przekładamy kremem i dekorujemy

16 myśli nt. „tort z lekkim kremem budyniowym…

  1. Szczypta Słodyczy

    Prosty a tak urzekający :) Ja sama robię krem budyniowy wg podobnego przepisu i z czystym sercem mogę polecić, spróbuj wersji kawowej – jest obłędna :)

    Odpowiedz
  2. anytsujx

    Wszystkiego najjjjjjjj, tort wspaniały i ciekawy wykonaniu z tą masą budyniową, ściskam i do usłyszenia :*

    Odpowiedz
  3. lutka40

    IZO WSZYSTKIEGO DOBREGO ,NAJLEPSZEGO ,NAJSŁODSZEGO .NAJPIĘKNIEJSZEGO !!!
    Torcik wiadomo ,bo w Twoim wykonaniu to nawet jajko wygląda bajecznie

    Odpowiedz
  4. kabamaiga

    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego Izuniu.
    Wiesz, że ja zupełnie inaczej robię krem? Ucieram masło i do niego dodaję po łyżce budyniu. Muszę spróbować Twojej wersji, bo wydaje mi się łatwiejsza i szybsza.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>