śledzie z rodzynkami..

…moje ulubione, wieki temu dostałam na nie przepis od koleżanki z pracy. Oryginalnie zamiast pasty pomidorowej był ketchup; tak też dobrze smakują. Jednak ja od jakiegoś czasu robię bez niego. Co roku ze świątecznego zawsze znikają jako pierwsze. Polecam!!!

Jest dużo pytań o śledzie wiec odpowiadam tutaj: śledzie można dać w oleju bądź solone wcześniej wymoczone.

DSCF5141.JPG

 

5-6 płatów śledziowych (u mnie z tacki)
2 cebule
garść rodzynek
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz,

cukier
olej
papryka w proszku, chilii

 

śledzie kroimy na kawałki. Pokrojoną cebulę trzeba zeszklić na oliwie dodać rodzynki, koncentrat pomidorowy wedle uznania (ja lubię dużo) chwilkę pogotować, doprawić do smaku. Kiedy sos wystygnie wyłożyć część na dno naczynia, ułożyć kawałki śledzi i na to wyłożyć resztę sosu.  Zamknąć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej dwa dni.

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

20 myśli nt. „śledzie z rodzynkami..

  1. andzia-35

    Zrobiłam je, są przepyszne i naprawdę trudno jest sie powstrzymać, aby wszystkiego nie zjeść :D Tylko moje pomarańczowe wyszły, a nie czerwone:)
    Zdrowych, wspaniałych rodzinnych Swiąt Izo Kochana!

    Odpowiedz
  2. iza

    Magda…ja tak daję na oko i tylko do podsmażenia cebuli potem już nie zalewam olejem (a jej daję zazwyczaj podwójną porcję bo własnie tak jak napisałaś bardzo mi smakuje ten sos i jem kanapki z nim samym bez śledzi)

    Karolina…no ja muszę wreszcie zrobić takie z buraczkami,bo je bardzo lubię a sama nie robiłam

    Odpowiedz
  3. magda

    Dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji. Sos, zalewa, czy nie wiem jak to nazwać – pyszności. Mogłabym zjeść samą. Brakuje mi tylko zapisu ile oleju użyć. Dolewałam co jakiś czas, ale wydawało mi się, że ciągle są suche. Teraz wszystko mam już w lodówce i jeszcze teraz dolałam trochę oleju bo całość wydaje mi się być zbyt sucha. Ile oleju używasz do 1 porcji?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>