sernik a`la pudding drezdeński…

 …bardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto. Przepis podaję z moimi małymi zmianami, a oryginał podpatrzyłam na „Galerii Potraw

DSCF4484.JPG

 

Ciasto kruche:

2 szkl mąki pszennej
2 jajka
3/4 szkl cukru
3/4 kostki masła
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

2 jaja
120 g cukru
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny
75 dkg twarogu półtłustego (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy

Masa budyniowa:

1 budyń śmietankowy
375 ml mleka
4 jajka
150 g masła
150 g cukru
szczypta soli

 

ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki.

masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli twaróg. Gdy będzie dobrze zmiksowany i pulchny dodać proszek budyniowy; zmiksować.

masa budyniowa: na mleku ugotować budyń. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać miękkie masło i utrzeć na puszysta masę. Po łyżce dodać zimny budyń; ucierać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy budyniowej ostrożnie i wolno mieszając już łyżką. Powstanie bardzo pulchna masa.

Na ciasto wylewamy najpierw masą serową następnie budyniową. Ciasto pieczemy 1 godz w 180st
Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta posypać cukrem pudrem. Trzymać sernik w chłodnym miejscu.

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

20 myśli nt. „sernik a`la pudding drezdeński…

  1. dorciabek

    Upiekłam sernik, jeszcze jest ciepły, nie mogłam się powstrzymać i odrąbałam pierwszy pasek. Rewelacja!!!!

    Odpowiedz
  2. marta

    pycha często piekę taki sernik moja rodzina i oczywiście ja bardzo lubimy takie wypieki,na święta też taki upiekę:)

    Odpowiedz
  3. iza

    Just budyń gotujemy w 375ml mleka, bez znaczenia czy dasz duzy czy mały; ja akurat miałam mały, gotujemy bez cukru. Cukier ucieramy z żółtkami ;)

    Odpowiedz
  4. JUST

    Budyń do masy budyniowej to ma być taki mały na pół litra mleka, czy jakaś duża paczka. Gotowac go w/g przepisu z cukrem czy bez ?

    Odpowiedz
  5. iza

    Lidosek…tak kończy sie na budyniu, nie ma obawy że sie przypali, w oryginale bylo podane aby piec w 200st ja tez sie tego obawiałam i zmniejszylam temp do 180 i wyszedł ok lekko wierzch sie zarumienił ;)

    Edyta…na górze jest masa budyniowa ;)

    Odpowiedz
  6. lidosek

    bardzo proszę o odpowiedż czy ten sernik to kończy się na budyiu i nic nie daje na górę boję się że przypali go na górze

    Odpowiedz
  7. Edyta

    Czy na górze serniczka jest część ciasta wyłożóna ? Moze ja źle widzę :) Wygląda apetycznie i mam zamiar go zrobić :)

    Odpowiedz
  8. Barbara

    Wygląd cudnie, mam wrażenie jakby czuła jego waniliowy zapach:-), ale się rozmarzyłam.
    Lubię takie serniki, w podobny sposób robię, są odpowiednie wilgotne, serowe, znakomite!
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>