szwedzki chrupki torcik migdałowy…

 

DSCF4174.JPG

 …przeglądając ulubione zakładki i wpadł mi w oko ten torcik. Migdałowe bezowe blaty przełożone pysznym kremem no i te chrupiące cukierki. Torcik jest bardzo słodki więc do masy można spokojnie dać mniej cukru. Migdały kupiłam w całości, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i zmieliłam w blenderze. Chciałam mieć jasne a kupne zmielone były z brązowymi drobinkami skórek.

 

blaty bezowe:

100g zmielonych migdałów
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150g cukru
4 białka jaj

masa:

4 żółtka jaj
100g cukru
200 ml śmietany kremówki
150g masła
4 pojedyncze batoniki DAIM (w Ikeach) lub 1 „rolka” cukierków WERTELS ORIGINAL bądź innych mlecznych karmelków

 

białka ubijamy z cukrem na sztywno, wrzucamy migdały, mąkę i delikatnie już łyżką mieszamy. Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 koła o średnicy 20-22cm nakładamy ubite białka. Pieczemy spody przez ok 15-20 min w 180C; studzimy

W garnku dokładnie mieszamy śmietanę z żółtkami i cukrem. Stawiamy na średnim ogniu i ostrożnie gotujemy, aż masa zgęstnieje (trzeba pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięła!). Kiedy już będzie gęsta, zestawiamy z ognia i studzimy.

Kruszymy wałkiem batoniki daim, lub cukierki. Chodzi o to, by uzyskać takie „karmelowe drobinki”.
Masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Utarty krem wstawiamy na kilka chwil do lodówki.

Smarujemy każdy blat kremem, posypujemy drobinkami karmelkowymi. Składamy torcik a wierzch polewamy polewą czekoladową i wstawiamy na godzinkę do lodówki…

 

źródło:”Eksplozja smaku

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

20 myśli nt. „szwedzki chrupki torcik migdałowy…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>