karpatka…

…chyba każdy zna to ciasto, wiec nie będę się rozpisywała. Ja całe wieki nie jadłam karpatki, a domowej to nigdy :) i wreszcie zrobiłam.

Budyń robiłam sama, ale można też użyć tego z torebki. Wtenczas na pół litra mleka dajemy półtora opakowania budyniu…

DSCF2367.JPG

 

125 g margaryny
1 szklanka wody

1 szklanka mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

wodę wraz z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 1 szklankę mąki, szybko wymieszać i postawić na ogniu, chwilę ucierać i zostawić do ostygnięcia. Kiedy już wystygnie dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku ucierając mikserem.

Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do  pieczenia. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230st.C potem zmniejszamy temperaturę do 200St.C i pieczemy jeszcze 20 minut.

 

Krem:

1/2 litra mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
200g masła (można dać mniej)
ok 3/4 szkl cukru
łyżeczka cukru waniliowego

 

z mleka odlewamy 2/3 szklanki, resztę zagotowujemy. Do zimnego mleka dodajemy mąki,żółtko, cukier i dobrze mieszamy. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszamy, gotując budyń. Zdejmujemy z ognia przykrywając folią żeby nie zrobił nam się kożuch na budyniu i odstawiamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.

Ciasto przecinamy na pół, rozsmarowujemy krem na jednym placku, przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O admin

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

20 myśli nt. „karpatka…

  1. iza

    Molka…ja zakręcam, jak chcesz mam świeyny przepis na surówkę do sloików z kapusty wiec jak coś jutro mogę Tobie podać, tzn moja mama robiła i dała mi słoik na spróbowanie dziś jak otworzyłam to 3/4 sama zjadłam ;)

    Odpowiedz
  2. Molka

    Witam ponownie, mam pytanie kulinarne. Tylko tematu nie znalazłam w Twoim blogu a nie wiem czy tutaj powinnam "zaśmiecać" :( Chodzi o domową kiszona kapustę :( Bo nie wiem czy "napchaną" do słojów zakręcać czy zostawić otwarte :( Przepraszam za miejsce z tym pytaniem :(

    Odpowiedz
  3. Molka

    No nie zdążyłaś :( ale nic się nie stało :) Wyciągnęłam od razu, troszkę mi opadło, ale było pyszniutkie :) Dziękuję za przepis. Tylko następnym razem zrobię dwa ciasta zamiast jednego :) Jest super!! :)

    Odpowiedz
  4. Molka

    Właśnie jestem w trakcie pieczenia ciasta, tylko nie wiem jednego :( Czy ciasto musi pozostac w piekarniku po upieczeniu czy moge je od razu wyciągnąć???

    Odpowiedz
  5. mymaggie

    ten przepis jest genialny. ciasto udaje się zawsze i każdemu!!! korzystam tylko z tego przepisu i jeszcze nigdy się nie zawiodłam

    Odpowiedz
  6. maja

    A ja proponuję ciasto zrobić x 2. nie dzielić je,a w środek masa jak w przepisie. Wypróbowałam , ciasto urosło niesamowicie. Polecam !!!

    Odpowiedz
  7. iza

    Marta…dziękuje za komentarz ja przyznam że zawsze robię swój budyń a ten przepis na krem z gotowych mam z jakiegoś starego zeszytu

    Odpowiedz
  8. agattekh

    Mój mąż uwielbia to ciacho, ale ja zawsze korzystam z gotowca na krem, odkąd się zraziłam bo mój mi nie wyszedł, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, bo wygląda bosko :-)

    Odpowiedz
  9. kamila.pychaciasta

    Pozwoliłam wykorzystać przepis na krem, robiłam babeczki z owocami a taki krem mi się właśnie marzył.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>