tort z kremem jogurtowym…

…krem jogurtowy pysznyy na prawdę go polecam, ale tak jak pisała Kasia stres przy robieniu go ogromy. Oczywiście byłam zbyt leniwa nie posłuchałam rady i w połowie ubijania masa zaczęła się ścinać, miałam ciepły piekarnik wiec wsadziłam miskę z kremem do piekarnika i tam też dokończyłam ubijanie kremu :))) Biszkopt z tego przepisu, a krem jogurtowy od Kasi „Lejdi-of-the-house” przeklejam ze wszystkimi radami. Zdjęcie średnio „wyjściowe” prosto z talerza bo tort został od razu w cały zjedzony…

 

 

biszkopt:
4 jajka
200 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
2 pełne łyżki kakao

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, a następnie delikatnie ubijając żółtka. Obie mąki i kakao należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC około 30-40 minut(do suchego patyczka)

krem jogurtowy:

250g masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej

Masło utrzeć z cukrem do białości, i wciąż miksując dodawać po łyżeczce jogurt
*(przeczytaj poniżej). Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

* Masa jogurtowa ma taką cechę, że lubi się ścinać przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu. Można łatwo temu zapobiec ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Masa nie będzie się wtedy rozwarstwiać i będzie mniej „szklista” i wodnista, na pewno ładnie się ubije. Pamiętaj też, że składniki muszą mieć jednakową i pokojową temperaturę.

Gotowy biszkopt nasączamy ponczem. Masą przekładamy krążki ciasta. Schłodzić w lodówce.

20 myśli nt. „tort z kremem jogurtowym…

  1. aazett

    Torcik kawowo – bezowy uadał, się, teraz zrobię krok dalej i upiekę sobie ten, po poprzednim sukcesie jestem nastawiona optymistycznie :-)

    Odpowiedz
  2. gotowaniomania

    Torcik wygląda apetycznie, aż chciałoby się go zjeść. Na pewno spróbuję go zrobić sama. PS. znalazłam bardzo fajne przepisy na tym blogu, gratuluję pomysłów

    Odpowiedz
  3. flusso

    Wygląda bardzo apetycznie, ale po moich ostatnich przygodach z kremem przy torcie makowym aż się boję sięgać po trudniejsze kremy :)))

    Odpowiedz
  4. Iza

    Sara…cieszę się że smakowało a co do kremu masz racje lepiej od razu zabrać sie za niego porządnie ;)

    Nathalia…no wreszcie jestes :))) i dziekuję za miłe slowa o torcie:))

    Moniko…ooo rzeczywiście ;)) ale mnie to zaskoczylo

    Gosia…dziekuję, jak dla mnie taki własnie jest

    Mama…no cóz moge napisac tylko to że każdemu co innego smakuje ;)

    Degustatorka, Chantel…dziekuje ;)))

    Odpowiedz
  5. sara2011

    Witam-upiekłam ten torcik no i muszę powiedzieć,że to SUPER CIASTO, a najlepsze z tego to ten krem-po prostu boski.Moja rada – należy przygotować krem ściśle wg. przepisu, wtedy się na pewno uda. Pozdrawiam wszystkie łasuchy.

    Odpowiedz
  6. nathalia81

    kochana ile u ciebie cudownych pysznosci…mam duze zaległosci…ten torcik wygląda obłednie :)pozdrawiam cieplutko :):):)):

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>