hiszpańskie klopsiki Gordona Ramsaya…

…przepis pochodzi z książki „Kuchnie Świata” – Gordona Ramsaya a klopsiki polecam są bardzo smaczne mnie najlepiej smakują z pieczywem ale podawałam również z makaronem spaghetti.

 

Klopsiki:

500g mielonego mięsa wołowego
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
50g bułki tartej
25g tartego żółtego sera w oryginale cheddar
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
120 ml wytrawnego białego wina
2x 400 g siekanych pomidorów z puszki ( ja dałam jedną i 3 łyżki pasty pomidorowej)
100 ml wody
2 łyżeczki cukru pudru

 

W misce mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, ser i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Lepimy małe kuleczki. Układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.30 minut, by nieco stwardniały.
W między czasie przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zezłocenia. Zwiększamy ogień i wlewamy wino. Dusimy aż odparuje nam mniej więcej połowa, i dodajemy posiekane pomidory z puszki, wodę oraz cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na niewielkim ogniu ok 15 minut.
Gdy sos nam się dusi, w między czasie na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy schłodzone klopsiki i smażymy ok 5min, często przewracając, aż się równomiernie zrumienią. Usmażone przekładamy do sosu i dusimy ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

20 myśli nt. „hiszpańskie klopsiki Gordona Ramsaya…

  1. Włodek

    Uwielbiam kotlety mielone i klopsiki dlatego przepis wypróbuję – ale obowiązkowo z makaronem

    Odpowiedz
  2. katrinm

    Zrobiłam zrobiłam zrobiłam :):):)!
    Zapisałam w magicznym zeszycie kulinarnym i na pewno zagoszczą na naszym stole częściej. Rewelacyjny przepis!!!

    Odpowiedz
  3. Iza

    Ewa…myslę zę tak bo są naprawdę smaczne :))
    Zauberi…bierz widelec i się częstuj :))
    Bernadeta75…dziekuję, a klopsy polecam :)))
    Kabamaiga…ooo muszę kiedyś też przeczytać ;))
    Ewo…może kiedyś spróbujesz :))

    …pozdrawiam…

    Odpowiedz
  4. Iza

    Bartas…:) nie wątpię

    Kc…zapewniam że są dobre :) ale można oczywiscie jak kto chce dłużej poddusić w sosie

    KOBIECE VARIA…dzieki :))

    Grazynko…dziekuję bardzo

    Czarnawrona – basia…dziekuję ;) w zasadzie mozna dodawać co nam się podoba

    Basia…cukier puder jest do sosu pomidorowego dla zrównoważenia smaku, ale nie jest konieczny

    Bezsennablondynka…dokładnie znikają w mgnieniu oka

    Aniu…może kiedyś zrobisz tacie ;)))

    Kasiu…dziekuję ładnie wyglądaja to prawda :))

    Patrycjo…dzieki wielkie

    Judik…dziekuję bardzo ;))

    Renatko..może kiedyś wypróbujesz ;))

    Lutka…dziekuję, tak są bardzo smaczne także jakby co polecam ;))

    Moniko…dziękuję ;) i są pyszne

    Odpowiedz
  5. KOBIECE VARIA

    Klopsiki palce lizać – przynajmniej takie robią wrażenie ;) A z mięsem mielonym idealnie komponują się też wszelkie ZAPIEKANKI ZIEMNIACZANE ;) Polecam i pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  6. czarnawrona - basia

    Takie klopsy są bardzo smaczne. Robię podobne. Można dodać jeszcze pokrojoną w drobna kostkę czerwoną paprykę do klopsów. Mniam…:)
    serdeczności

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>