pierogi z kapustą i grzybami…

…i znów pierogi!! tym razem wigilijne z kapustą i grzybami i tym razem w przepisie na ciasto jest jajko ale ja wolę zdecydowanie ciasto bez jajka z tego przepisu. Co nie znaczy że pierogi nie były smaczne; były ciasto po prostu było nieco bardziej twardsze…

 

CIASTO:
350g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
200ml ciepłej wody
1 łyżka masła osełkowego
1 jajko
szczypta soli

FARSZ:
pół kilo kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
1 duża cebulka
olej
sól, pieprz
kucharek

 

Grzybki namaczamy w zimnej wodzie co najmniej 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy, dodając do smaku trochę kucharka. Kapustę odciskamy z wody i drobniutko siekamy, podobnie przygotowujemy grzybki. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilkę grzybki i kapustkę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody, właściwie tyle, ile „zabierze mąka”. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinać kółka specjalną foremką lub szklanką ( ja wykrawałam szklanką). Na środek kółeczek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulą. Ja dziś zrobiłam więcej i część surowych pierogów zamroziłam…

 

 

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

23 myśli nt. „pierogi z kapustą i grzybami…

  1. pati

    Cudowne i niepowtarzalne pierogi! Już się nie mogę doczekać Wigilii!
    A z okazji zbliżających się świąt, życzę Ci dużo słońca, radości i szczęścia. A na Nowy Rok – dużo zdrowia i spełnienia wszystkich marzeń!

    Odpowiedz
  2. blue_megi

    wyglądają bardzo apetycznie i bardzo profesjonalnie wyszły na zdjęciu :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

    Odpowiedz
  3. Pluskotka

    Mój brat by się wściekł na taką ilość cebuli. :) Już pewnie nieraz mówiłam, że nie mogę jeść grzybów, ale akurat pierogi z nimi nigdy nie smakowały mi tak jak z pieczarką. :)

    Odpowiedz
  4. olacruz

    Jaki apetyczny farsz! I ta zrumieniona cebulka na wierzchu… Oj chętnie bym takiego zjadła :)
    Izo, radosnych Świąt!

    Odpowiedz
  5. nathalia81

    Izuś !Dziekuję ci gorąco za piękne zyczenia:)Tobie równeież życzę cudownych,pogodnych i wesołych świąt!Duzo miłości i radości dla ciebie i twojej rodziny:)

    Odpowiedz
  6. anytsujx

    Wesołych Świąt życzę Tobie i Twojej Rodzinie, aby były przepełnione miłością i magią jakie niosą ze sobą. Jak co roku, by zdawały się wyjątkowe i niepowtarzalne w gronie najbliższych. Na stole samych udanych wypieków, a w Nowym Roku wielu sukcesów i spełnienia marzeń, życzy Justyna :).

    Odpowiedz
  7. tastefully

    Izuś, dla Ciebie również wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Uśmiechu, spokoju i zdrowia życzę :-)
    Ściskam świątecznie! :-)

    Odpowiedz
  8. katarzyna-koczwara

    Izeniu! Serdeczne zyczenia wszystkiego co najlepsze na te swieta Bozego Narodzenia. I aby Nowy Roczek byl laskawszy i przyniosl to, o czym zapomnial roczek stary! :):):)

    Buziaki Izeniu!
    Wesolych Swiat!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>