pierogi z mięsem…

…pyszne pierogi w/g przepisu p. Macieja Kuronia. Nie lubię gotowanego mięsa i właśnie najczęściej je robię z mięsa z rosołu. Naprawdę polecam wszystkim ten przepis pierogi z niego są wyśmienite!!!

DSCF2552 (525x700).jpg

 

FARSZ
500 g mięsa rosołowego – ugotowanego
2 cebule
30 g masła, sól, pieprz
 
CIASTO
3 szklanki mąki
250 ml ciepłej wody
1 łyżka masła
sól
 

FARSZ: Mięso drobniutko siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, tak żeby się zeszkliła. Wrzucamy mięso doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i kilka chwil przesmażamy. Jeśli farsz jest za suchy możemy dodać trochę wywaru z mięsa.

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Powoli wlewamy też szklankę wody. Ilość dodanego płynu będzie zależała od wilgotności mąki; dolewamy tyle, ile zabierze mąka. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Jeżeli nadziewamy pierogi owocami, to ciasto powinno być trochę luźniejsze i grubsze. Z ciasta wykrawamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty.

 

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O admin

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

20 myśli nt. „pierogi z mięsem…

  1. maria

    Wspaniale, ja zawsze tak wykorzytuje wolowine z rosolu, pozniej mroze i do barszczyku kiedy nie che sie gotowac sa jak znalazl, tylko w UK pierogi robie z maki 00, ciasto jest wtedy miekkie i bardoz elastyczne:)

    Odpowiedz
  2. izaa

    Ewa…dokładnie korzystając z przepisów Pana Macieja można być pewnym że wszystko wyjdzie;)

    Mary…to tak jak i ja;)

    Kamila…dziekuję:)

    Judik…czestuj się na dobrego pierozka zawsze jest pora;)

    Odpowiedz
  3. judik1119

    Jak można skazywać mnie na takie cierpienia o tej porze? :-) Wspaniałe pierożki! Z mięsem pierożkom nigdy nie odmawiam:-)

    Odpowiedz
  4. iza

    Tastefully…za mną też w ogóle coś ostatnio mam chęć na pierogi;)

    Pluskotka…u mnie mama też rzadko robiła jak były pierogi to w wykonaniu babci;)

    Kasia…:) dziekuję;)

    Kabamaiga…ja od jakiegoś czasu też;)

    Myniolinka…to ja bedę u Ciebie na obiedzie;) a ciasto polecam mi bardzo zasmakowało

    Odpowiedz
  5. myniolinka

    u mnie jutro będą pierogi… :) muszę wypróbować dodatek masła w cieście… zawsze dawałam olej i nigdy jajka. Zawsze mięciutkie ciasto wychodzi. A mięso z rosołu zawsze zjadamy z córkami bo uwielbiamy :-))

    Odpowiedz
  6. iza

    Lutka…nie zmykaj częstuj się;))

    Majana…dziekuję;)

    Qualietta…dzięki a wiesz ze ja do niedawna tylko lubiłam na słodko;)

    Zauberi…dzięki no zdjęcie niezbyt efektowne ale przy następnym razie zrobię podmianę;)

    Atina…dziekuję, ja też;)

    Ewa…polecam spróbuj:) i wtedy daj znac

    MySia…zapraszam jak najbardziej;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>