cytrynowy kurczak z miodem G. Ramseya….

 

 

…przepis na tego świetnego kurczaka znalazłam na blogu „Domek z piernika” Nam bardzo smakował i często go powtarzam… 


 


 

 

4 części kurczaka
2 ząbki czosnku zgniecione
pół cytryny
odrobina octu winnego
pieprz
sól
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki miodu
oliwa do smażenia
tymianek świeży

 

 

Mięso lekko posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oliwie na ostrym ogniu. Dodać sos sojowy, czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać cytrynę oraz 1/3 szklanki wody. Mięso dusić pod przykryciem mniej więcej 20 minut. Dodać tymianek, trochę soli i pieprzu. Smażyć jeszcze przez 10 minut, Dodać miód i smażymy 5 minut. Doprawiamy miodem lub sokiem z cytryny, w zależności jaki smak bardziej lubimy.

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O admin

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

20 myśli nt. „cytrynowy kurczak z miodem G. Ramseya….

  1. Russkaya

    Kiedy do Ciebie nie zajrzę to znów same pyszności :) mogłabyś być moją siostrą,albo mamą to wtedy bezkarnie bym się zajadała tymi wspaniałościami :D

    Odpowiedz
  2. iza

    Asia…to wpadaj do mnie po niedzieli na pewno znów będzie;)
    Majanka…jak ktos lubi takie smaki to się nie zawiedzie;)
    Mary…polecam wypróbuj:)
    Qualietta…ojj to prawda;)

    …pozdrawiam…

    Odpowiedz
  3. iza

    Tastefully…dziękuję, a kurczaka polecam;)
    Ewa…więc może się skusisz?:)
    Grażynko…dziękuje bardzo a co do kurczaka masz rację;)
    Ewa…dziękuję jak już wspomniałam często go robię bo szybki i smaczny;:)a to się liczy
    Judik…to prawda:) polecam spróbowania
    Pluskotka….ja jak potrzebuję coś na szybko to przeważnie właśnie kurczaka robię;)

    Odpowiedz
  4. Ewa

    Iza bardzo ciekawa wersja duszonego kurczaka. Ja również lubię połączenia mięsa ze słodkim, a do tego jeszcze przełamanie słodyczy cytryną – świetne !

    Odpowiedz
  5. iza

    Mad…dziekuję za komentarz i miło mi bardzo, że ktoś korzysta z przepisów a "Michałek" to jedno z moich ulubionych ciast;) które często powtarzam
    Justyno…dziekuję bardzo…;)
    Karolino…to już kwestia gustu tu nie dużo daje sie miodu i jego smak nie jest aż tak bardzo wyczuwalny;)
    Degustatorko…dziekuję:)
    Marysia…słyszałam też o kurczaku w herbacie ale nie robiłam;)

    ***pozdrawiam***

    Odpowiedz
  6. Salvador Dali

    Moja mama kiedyś robiła skrzydełka w miodzie, ale mi nie smakowały.. Może twój kurczaczek byłby lepszy? ;)

    Odpowiedz
  7. mad

    wyglada smakowicie i jaki prosty przepis! musze wyprobowac. Ostatnio pieklam Twojego "Michałka" (rewelacja), a teraz studzi sie sernik marmurkowy….swietne przepisy,bede korzystac dalej!:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>