biszkopt rzucany….

…super biszkopt robiłam go juz kilka razy i nie ma takiej opcji żeby się nie udał. Przepis z bloga „Notatki Kulinarne”. A tort na blogu pojawi się w sobotę…;)

 

 

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone …

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

22 myśli nt. „biszkopt rzucany….

  1. Domka

    Zrobiłam i wszyscy się zachwycali. Lekko opadł, ale i tak wyrósł dosyć wysoko. Na następny raz może dodam odrobinę mniej cukru :) Jednak i tak polecam.

    Odpowiedz
  2. Monia

    spodziewam sie gości wiec bedę piekła smietankowo jagodowy sernik i biszkopt tylko z barwnikiem w kolorze różowym :)

    Odpowiedz
  3. emill83

    choc nie mam daru do pieczenia to biszkopt wyszedl idealny, goscie byli zachwyceni i prosili o dokladke, przepis warty polecenia.

    Odpowiedz
  4. ap

    biszkopt wyszedł idealny! zawsze marzyłam o upieczeniu takiego równiutkiego biszkoptu, dotychczas zapadał mi się środek. Dziękuję za wspaniały przepis i polecam go innym :)

    Odpowiedz
  5. iza

    AP…czasem jak pieczemy biszkopt to nie rośnie równo; środek się wybrzusza, i jak rzucimy nim to powinien być prosty :)

    Odpowiedz
  6. ap

    właśnie się piecze :) zdradź tajemnicę po co nim rzucać :) dosyć to enigmatyczne i nie bardzo potrafię sobie wyobrazić jaki wpływ na ciasto może mieć rzucanie i to z wys. 60 cm :))) no ale rzucę, żeby nie było :) a rośnie jak marzenie, równiutko jak stół

    Odpowiedz
  7. kkarolina900619

    zrobiłam biszkopt przekładany serkiem waniliowym z galaretka… najbardziej wszystkim smakował biszkopt:) pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  8. Leszek

    Hej. Właśnie trafiłem na Twojego bloga z wyszukiwarki Bing. Chyba zrezygnuje z google bo przez bing znajduje lepsze strony ;)

    Odpowiedz
  9. OLUSIA

    i co… podobno nie może się nie udać……mieszałam, mieszałam (czekałam, aż piekarnik się nagrzeje) i namieszałam, że nic nie wyrósł

    Odpowiedz
  10. Iza

    Olusia ja czasem robię do ciast z kremem ale wtedy już nie przekrawam wychodzi mi wtedy ok 3-4cm blachę mam 25×36 mierzona na dole

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>