faworki z 3 mąk…

 ….miałam dziś nic nie robić no i skusiłam się na faworki a to wszystko przez Paulinę z blogu „Kotlet tv„. Ale wcale nie żałuję są pyszne!!!!!. Na usprawiedliwienie napisze że zrobiłam z połowy porcji, rozwałkowałam najcieniej jak mogłam..;):) żeby było ich więcej..;):) i wyszły dwa kopiaste talerze…

 

 

3 szklanki mąki (krupczatka, tortowa i zwykła — każdej 1 szklanka)
7 żółtek
250 g śmietany 18 lub 22%
1 łyżka spirytusu
1 szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
700 g smalcu do smażenia

 

Na blat wysypujemy wszystkie rodzaje mąki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Tłuczkiem lub wałkiem „wybijamy”ciasto. Cieniutko wałkujemy; im cieniej tym lepiej. Kroimy paski o 3-4cm szerokości i około 10 cm długości. Po środku robimy nacięcie, jeden koniec faworka przekładam przez dziurkę. Na patelni rozgrzewamy smalec, najlepszy jest smalec nie tam jakieś oleje. Następnie wrzucamy faworki i smażymy, aż nabiorą złotego koloru. Odkładamy na talerz z papierowym ręcznikiem, kiedy przestygną posypujemy cukrem pudrem….

 

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

8 myśli nt. „faworki z 3 mąk…

  1. polinqa

    weszłam sobie popatrzeć na Twoje, bo po moich zostało wspomnienie, talerz pusty, a ja do syta zafaworkowana :) cieszę się, że wyszły Ci takie ładne :) pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>