sernik z pianką….

sernik-z-pianka (700x525)

…jeden z moich ulubionych, zawsze wychodzi nie ma innej opcji. Jest bardzo delikatny wprost rozpływa się w ustach.  Przepis na dużą blachę 24x36cm…

 

ciasto:
1 szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 plaster margaryny ok 1cm
szczypta soli
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg sera
1 szklanka cukru
2 całe jajka
4 żółtka
cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mleka

pianka:
4 białka
3/4 szkl cukru
1 kisiel (u mnie truskawkowy)

.

ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną margaryna i oprószoną np manną blachę

masa serowa: do sera dodajemy po kolei wszystkie składniki dokładnie mieszając na samym końcu olej i mleko. masa serowa jest bardzo rzadka ale właśnie taka ma być. Wylewamy ją na ciasto. Pieczemy 50-55 minut w 170 st.

pianka: z białek ubijamy sztywna pianę dodając cukier i  kisiel. Ubitą pianę wykładamy na ciasto i wstawiamy jeszcze na 7-10 minut do piekarnika.

 

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O admin

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

25 myśli nt. „sernik z pianką….

  1. ~martex.82

    Kolejny po drezdeńskim sernik z Twojej kolekcji, który upiekłam. Jest przepyszny, masz rewelacyjne przepisy, myślę, że jeszcze nie raz skorzystam, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. ~Katarzyna

    Czy ta pianka nie bédzie za słodka.Ja mam przepis szarlotki z pianką i tam dodaje się pół szkl. cukru.Dla mnie za słodka .Myślę,że wystarczy 1\4.Któregoś razu zapomniałam cukru i była idealna szarlotka.Nie wiem jak jest z sernikiem.

    Odpowiedz
  3. miniapinia

    Asiu…ja tak mniej wiecej wylewam piankę po okolo 40-45 minutach jak wierzch jest ścięty ja nie lubie wypieczonych ciast i wyłaczam wtedy na te 10 min dolną grzałkę.

    Odpowiedz
  4. Joanna

    Izo, czy możesz zdradzić jak poznać czy sernik jest upieczony. Wydaje mi się, że mój trzymałam zbyt długo (do suchego patyczka)i spiekł mi się spód. Jak poznać, w którym momencie wylać na niego piankę?

    Odpowiedz
  5. iza

    Mama i córka w kuchni…miło mi że skorzystałas z przepisu i cieszę się że smakował to jeden z moich ulubionych :)) Dziekuję za komentarz i pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Mama i córka w kuchni

    Dzis upiekłam.PYCHOTA!!!
    Dodałam 1,5 szkl mleka do masy serowej ,poniewaz piekłam w tortownicy 25cm.
    Polecam przepis, bardzo delikatny sernik a ten spod jest tak dobry…echh .
    Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  7. iza

    Grażynko zrób polecam… ja zawsze robię ten sernik kiedy muszę być pewna, że wszystko się uda…
    Lacrima… ja robię taką piankę z wiórkami do innego ciasta ale zrobię też do tego sernika..;)
    miętówko ja zawsze robię różową znam osoby co dodaja cytrynowy lub brzoskwiniowy kisiel ale mnie się tak najbardziej podoba..;)

    Odpowiedz
  8. lacrima..

    Uwielbiam ten sernik.. bardzo prosto sie robi.. i jest wysmienity..
    Ja z bialek, ktore zostana po odzieleniu zoltek, robie piane, dodaje wiorki kokosowe i tym polewam pod koniec pieczenia..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>