sernik z serka wiejskiego…..

…już kiedyś robiłam serniczek. Wczoraj znów zrobiłam i dziś co chwila sobie kroję kawałeczek. Ja użyłam troszkę więcej sera oryginalny przepis tutaj. Napisze o tym serniku tylko jedno słowo PYCHA!!!!

 

 

 

 

Składniki na spód:

250 g herbatników
125 g masła, rozpuszczonego
Łyżeczka cynamonu

Ciastka pokruszyć blenderem lub rozgnieść wałkiem. Dodać roztopione masło, cynamon i wymieszać. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy o średnicy 24cm. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na masę serową:

2 serki wiejskie (cottage cheese)
400 g serka śmietankowego
starta skórka z jednej cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (60 ml)

Serek wiejski zmiksować blenderem na gładka masę. Połączyć z serkiem śmietankowym, dodać cukier i skórkę z cytryny. Zmiksować. Wbijać po kolei jajka, dalej miksując. Na koniec dodać sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać. Wylać na schłodzony spód (masa jest rzadka, ale taka ma być).Piec przez 1 godzinę 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160°C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien być sprężysty i ścięty od góry, patyczek może pozostać mokry. Ja tak jak było w oryginale przykryłam folią od góry, wtedy sernik pozostanie biały na wierzchu. Gdy wystygnie wkładamy go do lodówki na 3 godziny a najlepiej na noc

Ten wpis został opublikowany w Bez kategorii dnia , przez .

O Julia

Mam 18 lat i jestem gotowa na rozpoczęcie przyszłej kariery polonistycznej. Spełnieniem moich marzeń w przyszłość będzie otrzymanie pracy jako "recenzenta książek" pozwólcie mi więc na to, żeby odbywałam tutaj "małą" praktykę. Będę pisała o książkach, które spotykam na swojej drodze. w najróżniejszy sposób. Mam nadzieje, że może i wam wpadnie coś pożytecznego z moich polonistycznych rozważań.

11 myśli nt. „sernik z serka wiejskiego…..

  1. Karolina

    dziekuje za odp:) dzisiaj zamierzam zrobic ciasto czarno – biale, mam nadzieje ze wyjdzie takie jak na zdjeciu :) w ogole super blog, fajne przepisy :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Karolina

    super przepis:) podoba mi sie glownie dlatego ze nie mam dostepu do twarogu :( mam tylko pytanie ile dokladnie ma byc tego serka wiejskiego w gramach? ja mam tu takie po 400g. pozdrawiam :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>